Miljardvinst tack vare läkemedelskopior

Just nu pågår ett priskrig på blodfettsänkande mediciner, så kallade statiner, som gör att de hårt pressade landstingen kan spara miljardbelopp. Men läkemedelsindustrin ligger i startgroparna med nya dyrare superstatiner, så det kan vara fråga om en tillfällig ekonomisk lättnad.
Eftersom patenten gått ut på bland annat storsäljande statinen Zocord, är det fritt fram för andra företag att sälja likvärdiga produkter som billiga kopior. Då tvingas också originaltillverkaren pressa priserna. Det här priskriget har redan inneburit stora lättnader för de ekonomiskt tyngda landstingen. Mycket pengar är nämligen i omlopp, bara de blodfettsänkande statinerna sålde för en och en halv miljard kronor i Sverige förra året. Nu har priset på Zocord rasat med i genomsnitt 35 procent den senaste månaden. Ett exempel: på en förpackning med 100 tabletter på 20 milligram har priset sjunkit med 200 kronor. Patentet gick också ut på magsårsmedicinen Losec, och sammanlagt hoppas landstingen kunna spara en miljard på att billigare preparat skrivs ut. Samtidigt oroas läkemedelsindustrin över kapade vinster. Motdraget är nya dyrare produkter som ska vara ännu effektivare. Astrazeneca, som hittills inte haft någon blodfettsänkare, kommer nu med sin så kallade superstatin Crestor som ska slå alla rekord i sänkta kolesterolnivåer. Även företaget MSD, som tillverkar det patentutgångna Zocord, lanserar ett nytt preparat som ska användas i kombination med det gamla. Det nya hämmar upptaget av kolesterol från tarmen, medan de traditionella statinerna angriper kolesterolproduktionen i levern. Läkemedelsbolagen hoppas alltså på nya storsäljare, och bedömare tror att läkemedelskostnaderna kommer att fortsätta stiga nästa år igen. Men nyttan av de nya produkterna är omtvistad. - En del studier tyder på att det väsentliga är att man sänker kolesterolet ett visst stycke mellan en och en och en halv millimol per liter. Sen spelar det ingen roll om man sänker det ytterligare. Några går så långt att man kanske riskerar att sänka nivån för mycket, säger Arne Melander, professor i klinisk farmakologi vid universitetssjukhuset MAS i Malmö. Allför låga kolesterolnivåer har i vissa studier förknippats med beteendestörningar och depressioner.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".