Vätgasanvändning förstör ozonskiktet

Länge har forskare arbetat med att ta fram vätebaserade bränsleceller som på sikt skulle kunna ersätta de fossila bränslena. Men nu visar en studie i tidskriften Science att bränsleceller med vätgas kan bidra till att förvärra ozonhålen.
Att bränsleceller med vätgas kan bidra till större ozonhål beror på att det läcker från vätgashanteringen. En beräkning visar att ungefär 10 procent av vätgasen försvinner upp i den så kallade stratosfären. Enligt artikelförfattarna från Caltech, Kaliforniens tekniska institut i Pasadena, sker en reaktion mellan detta väte och syre, som resulterar i en avsevärd temperatursänkning. Kylan ökar sedan takten på ozonhålsbildningen. Ju kallare där uppe, desto snabbare bryts ozonlagret ner. - De amerikanska forskarna har rätt i sitt resonemang, ur kemisk och fysikalsisk synpunkt. Men samtidigt tror jag inte att det skulle bli så stora effekter som de förutspår, säger Henning Rodhe, professor i kemisk meteorologi vid Stockholms universitet. Henning Rodhe kritiserar forskarna för att de inte tänker sig en teknisk utveckling för att hantera vätgasen, och för att de tänker sig att all jordens fossila bränslen skulle ersättas av bränsleceller med vätgas i framtiden. - Samtidigt så har jag inte sett någon som tagit upp den här problematiken tidigare. Så det är bra att frågan kommer upp i god tid innan den här tekniken har börjat införas i stor skala, säger Henning Rodhe.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".