Människor tycker om att ge pengar till ideella ändamål visar ny forskning. (Foto: Scanpix/ Bertil Eriksson)

Givmildhet syns i hjärnan

Fem miljarder kronor om året ger vi till ideella ändamål, särskilt mycket ger vi vid jultid. Anna Berman som forskar i ekonomisk psykologi säger att människor tycker om att ge både för att göra andra väl och för sin egen skull.

- Vi skänker pengar av två huvudanledningar för det första för att folk är altruistiska och verkligen genuint bryr sig om andra människor och deras välmående, men även för att vi mår bra ac att ge, säger Anna Breman, assistant professor vid University of Arizona.
Hon forskar om ekonomisk psykologi och filantropi, och är aktuell med den nya skriften ”Forskning om filantropi”.

Anna Breman har i olika experiment genomförda i samarbete med svenska insamlingsorganisationer sett att skälen för att skänka pengar varierar från olika personer, men förutom att vi vill hjälpa andra så mår vi alltså själva bra av att skänka pengar. Det här har nyligen också visat sig i neurovetenskapliga studier. När forskare studerat hjärnan med magnetröntgenkamera så har de sett att de områden i hjärnan som är relaterade till välbefinnande ”lyser upp” när vi skänker pengar. Det här sker oavsett om man tog pengar ofrivilligt från personerna och skänkte till välgörande ändamål, eller om de själva fick välja att skänka pengar till välgörenhet - bara vi vet att pengarna går till ett välgörande ändamål så får vi alltså ett välbefinnande av att ge bort pengar.

Men, blir vi då lyckliga av att ge pengar, eller är det kanske så att lyckliga personer är mer generösa?

- Det finns en ny studie som är publicerad i Science som undersöker just den aspekten, och det de kommer fram till är att man faktiskt blir lyckligare av att ge, men det utesluter ju inte att kausaliteten kan gå åt båda håll, att det är möjligt att lyckliga människor ger mer pengar i genomsnitt, säger Anna Berman.

Urban Björstadius
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista