Koldioxid minskar den biologiska mångfalden

Koldioxid beräknas globalt stå för 63% av växthuseffekten. Och nu har amerikanska forskare, under Chris Field, även visat att koldioxid minskar mångfalden i växtriket.
Man har länge vetat att koldioxid, kväve, värme och vatten har haft effekter på växter. Men nu har en amerikansk undersökning visat att koldioxid ensamt påverkar växtriket negativt. De flesta arter i växtriket lever under förhållandevis dåliga förhållanden. Vissa komponenter saknas för ett perfekt liv. Men det är de flesta arter vana vid, och har utarbetat strategier för att överleva. När arternas tillväxt istället stimuleras, alltså när växterna gödslas, klarar en del växter faktiskt inte av de alltför gynnsamma förhållandena. De blir svaga. Andra växter blir å andra sidan starka av gödsling och slår därför ut de svagare arterna. På så sätt minskar gödsling den biologiska mångfalden. Nu har amerikansk forskning visat att koldioxid, ensamt och inte i förening med något annat ämne, verkar gödslande på vissa arter, vilket alltså innebär att koldioxid minskar den biologiska mångfalden. Undersökningen visar också att koldioxid, tillsammans med olika kväveföreningar, minskar den biologiska mångfalden dramatiskt. Flera procentenheter mer än koldioxid själv. Forskningen är gjord i Kalifornien, under amerikanska förhållanden, men svenska forskare tror att en viss del av resultatet även är applicerbart i Sverige. Den amerikanska undersökningen publiceras i det senaste numret av den amerikanska vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS. För mer information, se http://www.pnas.org/
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".