Solenergi - framtidens melodi.

Solen måste bli en av världens allra viktigaste energikällor om vi vill behålla vårt klimat, utan att dra ned på vår levnadsstandard. Det visar ny forskning som Christian Azar, professor i fysisk resursteori på Chalmers tekniska högskola, i Göteborg, presenterade igår.
- Vi måste nå riktigt låga koldioxidutsläpp. Man måste minska utsläppen med upp till 100%. Dessutom ska man komma ihåg att vår energianvändning hela tiden ökar. Solenergin är den förnybara enrgikälla som faktiskt har potentialen att tillverka så mycket energi som krävs, säger Christian Azar. Igår inleddes det internationella solenergi-sällskapets världskongress i Göteborg, och där presenterade Christian Azar och hans kollega Kristian Lindgren, tillsammans med forskare från bland annt Luleå och Priceton, en modell för hur vi så kostnadseffektivt som möjligt, inom en hundraårs-period, ska få ner koldioxidutsläppen. Ett alternativ är att låta solenergin stå för över hälften av all energi som behövs i världen. Enligt Christian Azar är ur både en teknisk och en ekonomisk vinkel möjligt. Ett annat framtisalternativ är att fortsätta anvnda fossila bränslen, men att lagra avfallet - koldioxiden - på ett bättre sätt. Genom att lagra den i havsbotten och under jorden skulle det, enligt Azars modell, räcka om solen stod för en tredjedel av energiframställningen. - Kan man ha fossila bränslen utan koldioxidutsläpp, ska man nog se positivt på det. Men i dagsläget äär det oklart hur mycket sånt vi kan ha, så därför måste man satsa på båda varianterna. Både sol och på fossila bränslen med koldioxidavgränsning, säger Christian Azar. De här forskningsresultaten är ännu inte publicerade i någon vetenskaplig tidskrift, men ska vara klara för granskning om några veckor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".