Cancerdiagnos som hittar föroreningar i havet

På den norska forskningsstation Akvamiljö, utanför Stavanger har man börjat använda en ny metod för att kontrollera föroreningar i havet. På forskningsstationen har man börjat analyserar proteiner, precis som man kan göra för att diagnosticera cancer.
Ett nytt sätt att diagnosticera cancer, kan vara att analysera proteiner i ett tumörprov. På samma sätt gör Akvamiljö, men där letar man efter små förändringar i havsorganismers proteiner istället. Men bara för att man hittar små förändringar behöver det inte betyda att organismen ännu hunnit skadats av föroreningen. Därför är denna metod så bra - man kan i ett tidigt skede upptäcka föroreningar. Proteinanalyserna kan ge en tidig varning om föroreningar, enligt de norska forskarna. Det man framförallt hittar med hjälp av den här tekniken, är hormonstörande ämnen. Och hormonstörande ämnen kan vara p-pillerrester som kommer ut från reningsverken, eller föroreningar från pappersmasseindustrin, till exempel. Dessa ämnen finns även i svenska vatten, och de förändrar fiskars könskaraktärer - de stör och förvirrar fiskarnas hormonsystem.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".