Elbehandling används för lite

Elbehandling, eller elchocker som det felaktigt kallats, är en kraftigt underutnyttjad behandlingsform. Det menar läkare inom psykiatrin.
Elbehandling är förknipppat med många negativa föreställningar. Men i dag är det en effektiv och ofarlig behandlingsform, speciellt för patienter med mycket svåra depressioner. Åtta av tio patienter blir förbättrade med elbehandling, enligt en amerikansk studie. Forskningen om ECT, som behandlingen kallas, har ökat de senaste åren, särskilt i USA. Och många läkare inom psykiatrin menar nu att elbehandling används för lite och anledningen är att myterna om en kuslig behandlingsform lever kvar. Iland ges behandlingen i öppenvården. Elstimuleringen framkallar ett kort epileptiskt anfall i hjärnan. - Alla hjärnans celler urladdas samtidigt, och behandlingen utlöser de krafter i hjärnan som vill stänga av anfallet, säger överläkare Håkan Odeberg i Katrineholm. Vissa patienter drabbas av biverkningar i form av minnesstörningar, men det är inte anledningen till att elbehandling används för sällan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".