1 av 6
Grön orm, Trimeresurus gumprecht, Kambodja. Foto: René Reis
2 av 6
Ödla, scientiadventura, Vietnam. Foto: Thomas Ziegler
3 av 6
Ullig fladdermus, Kerivoula Kachinensis, Kambodja. Foto: Gabos Csorba.
4 av 6
Grön groda, Chiromantis samkosensis, Kambodja. Foto: Lee Grismer
5 av 6
Blomma, Aeschynanthus mendumiae, Laos.
6 av 6
Desmoxytes purpurosea, Thailand. Foto: Somsak Panha

Över tusen nya arter funna längs Mekong

Världens största jaktspindel med ett benspann på 30 centimeter och en extremt giftig chockrosa tusenfoting. Det här är bara ett par av de över tusen nya arter som forskare hittat längs den mäktiga Mekongfloden. Rapporten publiceras idag av världsnaturfonden.

Tropikexperten Allan Carlson vid världsnaturfonden är både glad och förundrad.
- Den där lilla räkan där, och grodorna och trädhuggormarna. De där huggormarna är ju bara sanslöst vackra i sina färger!
På bara tio år har alltså över tusen tidigare okända växter, grodor, fåglar och fiskar upptäckts i de sex länder som omger Mekongflodens blåa band.

Världens mest artrika område
Det var när länder som Kambodja och Laos blev mer politiskt stabila som en stor internationell forskargrupp kunde börja med den unika inventeringen av djur och växtliv i ett av världens mest artrika områden.
- De här sista åren har man beskrivit över två nya arter per vecka. Vecka ut och vecka in i tio års tid! Vilket måste vara något av ett världsrekord i ett område som är så tätbefolkat och så utvecklat som det är, säger Allan Carlson.

Paradiset hotat
Men den här nära på paradisiska idyllen kan vara hotad. I takt med en ökande ekonomisk tillväxt i Sydostasien ökar också behovet av naturresurser. Resurser som det finns mycket av i just i den här unika miljön runt Mekongfloden. Man planerar till exempel att bygga 150 stora vattenkraftsanläggningar längs med floden. Men nu arbetar både världsnaturfonden och regeringarna i området med att skydda naturresurserna.
- Nu står de på trappsteget för att utveckla den här regionen, och det kan ju gå helt tokigt. Om man skövlar all regnskog som finns och om man överutnyttjar den vattenkraft som finns. Eller så man gör det på rätt sätt.
- Det är där som vi nu försöker ta fram en ”roadmap” för hur det här skall se ut för framtiden, säger Allan Carlsson, tropikexpert på Världsnaturfonden.

Katarina Franck
katarina.franck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".