Kan styras av inre magnetkarta.

Magnetkarta kan styra laxars vandring

Hur laxar gör för att hitta tillbaka till precis de vattendrag där de föddes är en fråga som har fascinerat människor sedan urminnes tider. Nu tror forskare i USA att man är lösningen på spåren. Laxar och  sköldpaddor minns magnetfälten vid platsen där de föddes, tror forskarna.

Förmågan att hitta tillbaka till födelseplatsen finns inte bara hos lax utan även hos exempelvis havssköldpaddor. Ken Lohmann och hans kollegor vid University of North Carolina, tror nu att de hittat vilken metod djuren använder. Som nyfödda känner de av hur jordens magnetfält varierar i området, tror forskarna.

Inre karta
– Vad vi föreslår som teori är att laxar och havssköldpaddor präglas när de är unga med magnetfältet där de föds. De skapar sedan en inre karta, som de använder för att hitta tillbaka i vuxen åldern, säger Ken Lohmann.

En sådan här inre magnetisk karta skulle alltså kunna vara det som leder laxar och sköldpaddor till rätt kustlinje. För att hitta mer exakt vart de ska känner de troligtvis av den kemiska sammansättningen av vattnet, en sorts smakminne.

Kan styra vandringar
Om teorin om en inre magnetisk karta visar sig vara rätt så öppnar det för möjligheten att återintroducera lax eller sköldpaddor till områden där de blivit utrotade. Genom att skräddarsy de magnetiska förhållandena medan djuren är små kan man kanske styra vart de vandrar i vuxen ålder.

– På det sättet kan det bli möjligt att skicka sköldpaddor eller laxar till de områden där vi skulle vilja att de förökade sig, säger Ken Lohmann.

Jon Torkelsson
jon.torkelsson@sr.se

Referens:
Kenneth J. Lohmann, Nathan F. Putman, and Catherine M. F. Lohmann. ”Geomagnetic imprinting: A unifying hypothesis of long-distance natal homing in salmon and sea turtles” PNAS 2008 105: 19096-19101.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".