Afrikansk gräshoppa på Kanarieöarna. Foto: Juan Medina/EFE/Scanpix

Gräshoppsinvasion skyddar gräshoppan

Gräshoppors samling i stora svärmar, till exempel i Afrika, hindrar deras fiender. Det  skriver en internationell forskargrupp i dagens upplaga tidskriften Current biology. Rovdjuren har behov av att kunna röra sig kontinuerligt och äta sig fram genom landskapet, men när gräshopporna samlas i täta svärmar, blir större delen av landskapet tomt på gräshoppor. Och många av gräshoppsätarna hittar därför ingen mat.

Utlösande faktor till svärmarna är att tillgången på mat ökar. De ofarliga ensamlevande gräshoppor blir snabbt fler och samlas i enorma svärmar som kan ödelägga växtligheten i stora områden, bland annat i Sahelregionen i Afrika.

Svärm som parasitskydd
Forskarna vill vidga sin teori till insektssvärmen i allmänhet, att den också kan fungera som ett skydd mot parasiter. Om det blir tomt på insekter mellan svärmarna minskar också parasiters möjlighet att överleva när stora områden blir tomma på värddjur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".