Detektivarbete att spåra gödningsämnen

Forskning vid SMHI i Norrköping och Linköpings universitet skall förhoppningsvis kunna ge ett mer exakt svar på varifrån de näringsämnen som orsakar övergödning och algblomningar kommer ifrån.

På det sättet hoppas man på ett effektivare sätt kunna sätta in rätt åtgärder för att förhindra läckaget av fosfor.


– Problemet är att när vi ska mäta det här så kan vi bara mäta i en punkt och ser att det finns en viss mängd fosfor. Men vi vet ju inte varifrån gödningsämnena kommer, säger Lotta Andersson hyrdolog på SMHI som leder forskningsprojektet.


Undersökningarna inleds i januari och ska genomföras i området kring Skärkind mellan Norrköping och Linköping. Genom att mäta vilka ämnen vattnet innehåller hoppas man kunna få svar på om fosforn som orsakar övergödningen i Östersjön och andra vattendrag kommer från jordbruket eller från enskilda avlopp.


Forskarna hoppas också kunna spåra exakt vilka jordar som som läcker ut fosfor genom att analysera de olika isotoperna som finns i syret i själva fosfatjonen. Lotta Andersson beskriver det hela som ett detektivarbete och nämner även en tredje metod.


– Vi tar prover på jord från olika ställen och prover på  sediment som finns i det som kommer från avloppsvatten och det som finns i åbankarna. Då kan vi spåra de här fingeravtrycken tillbaks när vi tar vattenprover.


Resultaten kan komma att visa att jordbruket inte är en så stor behov när det gäller fosforn som man tidiagre trott, eller att vissa marker släpper ifrån sig mer än man tidigare känt till.


Osäkerheten är stor kring de nya metoderna eftersom de är relativt oprövade. Lotta Andersson tror ändå att de nya metoderna, kombinerat med dagens modeller, kommer att göra att man får bättre koll på varifrån fosforn kommer och också kan minska övergödningen i Östersjön.
– Förhoppningsvis kan vi lägga våra begränsade pengar på rätt plats och få en större effekt.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

i samarbete med SR Östergötland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".