Alkohol vid nyår ökar ångesten hos unga.

Självmord bland unga ökar vid nyår

Nyligen kom British Medical Journal med en sammanställning om moderna myter där de beskrev självmordsökningen kring jul och nyår som, just en myt.

Men för svenska ungdomar och unga vuxna utgör nyårsdagen en klar risksituation för självmord

Bo Runeson Professor i psykiatri vid Karolinska institutet tror att den här ökningen handlar mer om ungdomars festande än ensamheten kring jul och nyår.

- Vid festande kan de uppleva brytningar med pojkvänner eller flickvänner. Däremot var det inte vid påsk- eller julhelg som det var så vanligt med självmord, så det är nog knappast det som händer i familjerna, i deras firande, säger Bo Runeson.

Vanligaste dödsorsaken bland unga
Självmord är den vanligaste dödsorsaken för personer mellan femton och förtifyra år i Sverige. 

Även om självmord är mer ovanligt bland unga människor, så är det den vanligaste dödsorsaken även i åldersgruppen femton till tjugofyra år, enligt statistik från centrum för suicidcentrum och prevention, NASP.

En äldre sammanställning över åren 1969-1996 visar att det på nyårsdagen inträffar tre gånger så många självmord än vanligt bland unga människor, under 26. Även midsommardagen och annandag jul sker det betydligt fler självmord bland unga än förväntat.

Alkohol utlösande faktorn
Professor Bo Runeson tror att statistiken gäller än idag, eftersom den löper över 28 år.

Nyår kan vara en klar risksituation för unga vuxna, och han menar att alkoholen är den utlösande faktorn i många fall.

- Om man är kraftigt alkoholpåverkad så stiger ångesten, när man blir bakfull så blir en del mer ångestfyllda av det. Och sedan ställer det till med konflikter mellan unga och deras kamrater, säger Bo Runeson.

Anna Nordin
anna.nordin@sr.se

Referenser
Olsson, L. och Wasserman, D., ”Större risk för självmord bland unga under nyårsdagen” i ”Läkartidningen” volym 96 nummer 50 1999. s. 5677-5678

Vreeman, R.C. and Carroll, A.E., ”Medical myths”, British Medical Journal, 2007 335: 1288-1289.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".