Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kokainpåverkade bin överdriver matfynd

Publicerat fredag 2 januari 2009 kl 06.00
Kan påverkas av kokain. Foto: John Severns.

Kokain påverkar bin på nästan samma sätt som den påverkar människor, visar ny forskning. Bin som fått en dos kokain blir överentusiastiska och överdriver kvalitieten på den nektar de har funnit, när de återvänder till sin bikupa. Upptäckten kan bland annat vidga förståelsen av insekters hjärnor.

Bin som återvänder till sin kupa efter att ha letat föda, har ett väldigt speciellt sätt att berätta för andra bin om vad de har hittat.

Så fort de har återvänt framför de en liten dans på ett särskilt dansgolv i kupan. Dansen visar i vilken riktning födan finns, hur långt bort den är och hur bra kvalitet det är på den nektar eller pollen som de har hittat där.

Socialt beteende
Detta sociala beteende tyder på att bin har någon form av belöningssystem som motiverar dem att dansa. Forskare vid University of Illinois blev nyfikna på om belöningssystemet gör att bin är mottagliga för kokain, på ett liknande sätt som människor är.

Forskarna såg till att bin hittade fram till nektar som de lagt fram. De lade sedan en droppe av en kokainlösning på varje bi som besökt nektarn.

Överdrev kvalitet
När bina återvände till sin kupa hände något märkligt. Deras rörelseförmåga påverkades inte, de angav därför rätt plats för nektarkällan. Däremot överdrev kokainpåverkade bin kvaliteten på nektarn och dansade på ett sätt som visade att den var av bättre kvalitet än den egentligen var.

Bina blev också beroende av kokain. De som inte längre fick sin droppe tappade förmågan att lära sig nya dofter och platser.

Bättre förståelse
Enligt forskarna visar studien inte bara att bin har ett belöningsystem som påverkar deras beteende i sociala sammanhang, den kan också leda till en bättre förståelse för hur kokain påverakar människor, och till de mekanismer som leder till en överdriven självsäkerhet på dansgolvet.

Jon Torkelsson
jon.torkelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".