Barnmisshandel ökar även enligt föräldrar

Polisanmälningarna för barnmisshandel har ökat kraftigt på senare år. Det rapporterade BRÅ, brottsförebyggande rådet, tidigare i veckan. Även en enkätundersökning bland föräldrar, som har presenterats vid Karlstads universitet, visar att barnmisshandeln ökat under under 2000-talet.

Även om det är små förändringar måste de tas på allvar, säger Staffan Janson, barnläkare och professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet:

– Vi ser det nog ändå som ett varningstecken. Det är en statistiskt signifikant siffra, vi frågar ju så många.

Ökningen handlar om att ett barn av hundra blev slaget år 2000, men nu blir två av hundra barn slagna. Detta visar en enkät till över 2000 föräldrar under 2006.

OK att ruska om för en av fem
Men när det handlar om ruska om, hugga tag i eller knuffa till sina barn, då är ökningen femfaldig. Där tycker mer än 20 procent av föräldrarna att det är OK, och då handlar det också om välutbildade pappor och mammor.

– En av anledningarna som vi tror är betydelsefull är vad vi skulle kunna kalla vardagslivets vanmakt. De känner stora krav på sig, i arbetslivet och karriären, och de ska vara goda föräldrar samtidigt.

Och då handlar det om föräldrar till barn under ett år.

Problemen störst för de minsta
Det är inte bara BRÅ-rapporten och föräldraenkäterna som ger viktiga signaler om vad som är på gång. Även statistik som barnläkaren Staffan Janson tagit fram tillsammans med Räddningsverket om skador på barn vid akutmottagningar, visar att det är för de allra minsta som problemen är störst.

– När det gäller inläggningar av barnskador, så har det minskat i nästan alla åldersgrupper – men inte i spädbarnsåldern. Det är oroande, och vi har tänkt gå vidare med det här.

– Vad tänker ni göra då?

– Det finns inget annat sätt än att göra journalstudier. Jag har varit i kontakt med ett antal klinikchefer på barnklinikerna i Sverige om den här saken redan.

Det sa Staffan Janson, barnläkare och professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet.

Annika Östman
annika.ostman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista