Klonad biff snart i butik?

Kött från klonade djurs avkomma kan vara något vi snart måste ta ställning till. I USA arbetar myndigheterna nu med reglering av mat som kommer från avkomman till klonade djur, samtidigt som man inom avelsindustrin redan experimenterar med klonade avelstjurar. Men svenska Livsmedelsverket har ännu inte börjat fundera kring problematiken.
Målet att kunna avla fram så många kalvar som möjligt med hög köttkvalité har fått avelsbranschen i USA att börja experimentera kring kloning av avelsdjur. Därför håller nu FDA, det amerikanska livsmedels- och läkemedelsverket, på att ta fram regler för kloning av avelsdjur och det kött man får fram genom avkomman. Reglerna ska vara klara före årets slut och rör hur man ska bedöma säkerheten hos livsmedlen. Redan nu säger man på FDA att köttet kanske inte kommer att behöva nån speciell märkning i butikerna, om man inte anser att det skiljer sig i kvalitet jämfört med vanligt kött. Men på svenska Livsmedelsverket har man inte ens börjat fundera på hur mat från klonade avelsdjurs avkomma borde regleras, enligt Leif Busk, forskningschef på verket: -Det här är en helt ny frågeställnng för oss. Jag har inte hört talas om detta här på Livsmedelsverket och inte inom EU heller, säger Leif Busk Frågan måste troligen diskuteras på EU-nivå innan några svenska regler kan komma till stånd. Men i USA kan alltså kött från avkomman till klonade avelsdjur bli tillåtet redan nästa år. Ändå lär det dröja längre innan man kan hitta det i butikerna. Kloning befinner sig fortfarande på ett experimenellt stadium och av 100 miljoner nötkreatur i USA är kanske bara några hundra klonade, och tekniken är dyr, en kalv kan kosta 160.000 kronor. Men om några år kan tekniken ha blivit både billigare och mer effektiv. Kan man då tänka sig en marknad för livsmedlen från klonade avelsdjur även i Sverige och EU? -Vi har ju ett motstånd mot modifiering och manipulering här i Europa jämfört med USA. Ta bara GMO-debatten (GMO = genförändrade grödor) som gått hög här i Europa, medan man i USA är fullständigt ointresserad av om ett livsmedel är genmodifierat eller inte. Jag tror att det finns en grundläggande skillnad mellan amerikanska konsumenter och europeiska som gör att amerikanska konsumenter skulle ha lättare att acceptera det här med kloning, säger Leif Busk. -Det kommer att bli mycket diskussion om det här i Europa, det är jag övertygad om.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista