1 av 2
EU-finansierat kraftverk i floden Yanshui. Foto Gustaf Klarin
2 av 2
Kyotoprotokollet

Miljön störd av EU-stött kraftverk i Kina

Hundratals vattenkraftverk är på gång att byggas i Kina med hjälp av pengar från Sverige och EU. Kraftverksutbyggnaden är en konsekvens av att länder och företag i EU köper utsläppsminskningar i utvecklingsländer istället för att minska sina egna utsläpp av koldioxid. Den här utbyggnaden får allvarliga ekologiska konsekvenser för strömmande vatten i Kina, det säger Christer Nilsson som är professor i landskapsekologi vid Umeå universitet.

– Det är en av de miljöer som börjar bli alltmer sällsynta världen runt. Det är väldigt allvarligt att man förstör, helt enkelt tar bort den typer av miljöer fortfarande idag.

I dagsläget är 750 vattenkraftverk på gång i Kina som planeras och byggs tack vare pengar från EU:s utsläppsmarknad. Det största kraftverket som hittills byggts ligger i Hunanprovinsen och har en kraftverksdam på 12 kvdratkilometer.

”Vattenmiljön förbättras”
I miljökonsekvensbeskrivningen kan man läsa att kraftverket är bra för ekologisk stabilisering och att vattenlevande arter gynnas när vattenmiljön förbättras. Det här är formuleringar som saknar vetenskaplig grund, enligt Christer Nilsson.

– Jag ser det som propaganda! Det finns inget vetenskapligt stöd för att det skulle bli förbättringar av vattenmiljöerna när man bygger kraftverk. Alla tillgängliga rapporter tyder på att det blir försämringar.

Godkänner 100 kraftverk
Enligt EU:s regelverk ska stora vattenkraftverk som byggs i utvecklingsländer med hjälp av pengar från EU:s utsläppsmarknad godkännas i ett EU-land. Den godkännande myndigheten i Sverige är Energimyndigheten i Eskilstuna. Och Anthony Pearce på Energimyndigheten har godkänt 100 vattenkraftverk i Kina. Och han håller med om att det finns brister i miljökonsekvensbeskrivningarna som är gjorda av kinensiska miljömyndigheter.

– Man måste ta miljökonsekvensbeskrivningarna med en nypa salt. Man måste använda sitt eget förnuft och inte bara ta för givet vad folk säger eller vad som beskrivs. Det måste göras en oberoende bedömning. Vi får en bedömning från en oberoende kontrollör och vi gör också en egen bedömning, säger Anthony Pearce.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".