Guldkula och kiselplatta både dras till varandra och stöter ifrån varandra.

Föremål i vakuum stöter bort varandra

Amerikanska forskare i fysik har lyckats med ett experiment där man mäter överraskande små krafter med extrem noggrannhet. I experimentet har man haft en guldkula och en kiselplatta extremt nära varandra. Forskarna har lyckats mäta hur föremålen i ett vakuum inte bara dras mot varandra utan också stöter bort varandra.

– Det här är ett väldigt stort och ett svårt experiment, som kommer att få många effekter, både vid konstruktion av små mikromaskiner men också i forskningslaboratorier, säger Mattias Marklund, professor i fysik vid Umeå universitet.

Orsaken är att vid konstruktioner av mikromaskiner har vissa material tidigare bara klibbat fast vid varandra. Nu vet man alltså hur de ska kunna hålla på avstånd.

Teoretiskt har man trott att det skulle fungera så här i över 40 år, men fenomenet som kallas Casimirs repulsiva effekt har aldrig tidigare kunnat genomföras.

Huvudforskaren heter Federico Capasso, Robert L. Wallace, och är professor i fysik vid Harvard’s School of Engineering and Applied Science (SEAS). Studien publiceras i tidskriften Nature.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".