Marknad för klimatkompensation sväller

Den internationella marknaden för klimatkompensation har på ett år ökat sitt värde tre gånger. Idag köper företag på frivillig väg utsläppsminskningar i utvecklingsländer för över tre miljarder kronor. Men svenska energimyndigheten är skeptisk till den här handeln som sker utanför FN:s utsläppsmarknad, eftersom den inte är lika väl kontrollerad.

– Frivilligmarknaden har ingen officiell reglering än så länge, säger Bengt Boström, chef på klimatenheten på Energimyndigheten.Han anser att de som satsar pengar på sådant som inte är kontrollerat och relgelerat inte kan vara säkra på att det ger avsedd effekt, dvs att det leder fram till minskade utsläpp av klimatgaser.

Många företag ser idag över sin miljöpåverkan, men istället för att minska koldioxidutsläppen i den egna verksamheten väljer de ofta att betala till projekt som minskar utsläppen i utvecklingsländer. Inte minst för att det är billigare. Ett av företagen som klimatkompenserar genom trädplantering i Afrika är hamburgerkedjan MAX.

– Vi planterar träd i motsvarande mån som absurberar koldioxiden. Vi planterar ungefär 90 000 träd i år och det är ungefär 29 000 ton koldioxid, säger Richard Bergfors som är hamburgerkedjans vd.

Det är en snabbt växande marknad. Under 2007 trefaldigades värdet och beräknas ytterligare fördubblas fram till februari i år, enligt företaget New Carbon Finance som följer utvecklingen.

Det har också startats hundratals företag och organisationer som handlar med projekt i utvecklingsländer. En av aktörerna på marknaden är svenska konsultbolaget You and We:
– Vi vill medverka till att miljöfrågorna blir affärsdrivande. Att man inte bara gör en kompensation utan att det också får någon slags nytta för affärerna. Till exempel bättre kundrelation, att ens aktiekurs går upp eller att varumärket förstärks, säger Göran Wiklund på konsultbolaget Y&W.

Malin Olofsson
mailn.olofsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".