Försummade barn allvarligt problem

Den senaste tiden har det rapporterats om att barnmisshandeln har ökat i Sverige. Men barn som försummas och missköts är ett minst lika allvarligt problem, om inte allvarligare än fysisk misshandel.

– Försummelse är en problematik som ofta är väldigt långvarig, som i många fall pågår under hela barnets uppväxttid, medan i alla fall allvarlig misshandel ofta blir känd och gör att barnet kan tas ut ur den här våldsamma miljön, säger Staffan Janson, barnläkare och professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet.

Han skrev tillsammans med andra forksare nyligen om de här problemen i ett temanummer i medicintidskriften the Lancet.

Ett försummat barn får inte tillräckligt med mat, eller mat vid alltför oregelbundna tider. Det får inte hjälp att hålla sej rent, eller tillräckligt med kläder, eller hjälp med att komma till skola, saker som alltså kan äventyra barnets utveckling.
– Vi vet från flera undersökningar att just när det gäller försummelse så har andra svårare att anmäla det, eftersom man inte har något riktigt att ta på, säger Staffan Jansson.

Och vad som händer med de försummade barnen är det ingen som egentligen vet. Där finns inga konsekventa och långsiktiga forskningsinstatser, inte ens i Sverige, som annars är långt framme i forskning kring barnmisshandel:
– Det finns ingen bra nationell statistisk som sträcker sig över lång tid – det måste vi försöka få till, säger han.

Annika Östman
annika.ostman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".