NK-celler kan vara viktiga för att ta fram vaccin i framtiden. Foto: Karolinska Institutet.

Naturliga mördarceller minns

En studie i senaste numret av Nature ändrar synen på hur vårt immunförsvar fungerar. De vita blodkropparna i immunförsvaret som kallas naturliga mördarceller, eller NK-celler, som tidigare bara ansågs städa bort redan sjuka celler, visar sig nu ha ett minne.

Professor Klas Kärre vid Karolinska institutet forskar på NK-celler. Han var den som för tjugo år sedan upptäckte hur NK-celler känner igen och dödar sjuka celler. Han tycker den nya studien är intressant.

– Jag tycker att det är väldigt spännande. Som vanligt i forskning så är det inte helt nytt, men man har fullbordat studien och gjort den med en mycket större precition än man har gjort tidigare, säger Klas Kärre.

Vaccin bygger på immunförsvarets minne
Immunologiskt minne innebär att immunförsvarets vita blodkroppar minns tidigare infektioner och därför reagerar snabbare och effektivare vid nästa infektionstillfälle, ett minne vi använder oss av vid vaccinering.

De här cellerna som minns en infektion blir både fler och bättre, ett så kallat inlärt immunförsvar.

Det medfödda immunförsvaret, med naturliga mördarceller och ätarceller reagerar snabbt på en infektion och ger det inlärda immunförsvaret tid att mobilisera.

Nytt fokus på det medfödda försvaret
Tidigare har man bara trott att vissa vita blodkroppar, B-celler och T-celler som ingår i det inlärda immunförsvaret, har kunnat minnas en tidigare infektion.

Men intresset för det medfödda försvaret har ökat under de senaste 20 åren och nu visar forskare i San Francisco att även de naturliga mördarcellerna har ett minne för virusinfektion. De kan vara en evolutionärt primitivare variant av T-celler.

De nya fynden kan spela stor roll för framställningen av nya vaccin, eftersom man tidigare bara har utgått från det inlärda immunförsvaret.

– Man kommer då kunna designa vacciner som bygger på att man aktiverar minnesfunktionen hos NK-celler, inte bara hos de celler som man tidigare visste tillhörde det inlärda systemet, T- och B-cellerna. Och jag tror ett fält, där detta redan är aktuellt, är HIV, säger professor Klas Kärre.

Anna Nordin
anna.nordin@sr.se

Källa:
Sun, J.C., Beilke, J.N. & Lanier, L., Adaptive immune features of natural killer cells, Nature
DOI: 10.1038/NATURE07665

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".