Rebellsoldat i Kongo. Foto Jerome Delay/AP/Scanpix

Ex-soldater nyckeln till bestående fred

Efter ett inbördeskrig är det ofta de före detta regerings- och gerillasoldaterna som är det allvarligaste hotet mot freden, och deras gamla ledare spelar då en nyckelroll. Det visar ny forskning från Uppsala universitet.

Men vad kan man göra för att förhindra att de efter ett fredsavtal återigen tar till vapen? Freds- och konfliktforskaren Anders Nilsson från Uppsala Universitet har i Afrika intervjuat före detta regerings- och gerillasoldater, och i Kongo träffade han ett före detta befäl som kallade sig General Bisarro.
– När jag frågade honom varför han gjorde det och varför han återmobiliserade sina killar så sa han det att det var för att plundra. I och med att han fick den här möjligheten så kunde han och hans kollegor gå in i förorter där sådana som stödde oppositionen bodde, och då kunde de gå in och plundra, allt från madrasser till bilar och sånt. Det var ett sätt för honom att få pengar och förbättra sin livssituation, säger Anders Nilsson.

Nya jobb till gamla soldater
Efter ett inbördeskrig så utgör enligt FN och Världsbanken de före detta regerings- och gerillasoldaterna det allvarligaste hotet mot freden. I en ny avhandling visar nu freds- och konfliktforskaren Anders Nilsson från Uppsala Universitet att det är soldaternas tidigare befäl som utgör den direkta orsaken till att stridigheterna blossar upp på nytt. För att förhindra en sådan utveckling bör därför världssamfundet fokusera på att så långt som möjligt dra in de tidigare befälen i fredsprocessen genom att erbjuda dem nya inflytelserika arbeten i armé, parlament eller näringsliv. Det skulle innebära, menar Anders Nilsson, att de hade mindre intresse av att på nytt ta till vapen och mobilisera sina tidigare soldater.

– Ja, jag tror att man måste börja titta på den saken.

Staffan Forssell
vet@sr.se

Mer om detta i Vetenskapsradion Forum 12 januari 13:20 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".