Molekyl i blodet kan skydda mot hiv

En molekyl som finns i varierande grad på våra vita och röda blodkroppar påverkar risken att smittas av hiv-viruset. Det har forskare i Lund och i Toronto upptäckt. Fyndet kan leda till nya sätt att skydda mot hiv.

Sedan länge är det känt att vissa personer har svårare att bli infekterade med hiv-viruset än andra. Nu har forskare i Lund och i Toronto hittat en tänkbar anledning.

Forskarna tittade närmare på en blodgruppsmolekyl kallad pk, som finns på cellytan på både röda och vita blodkroppar, hos de flesta personer.

Celler med mycket pk på ytan hade mer motståndskraft mot hiv-viruset, upptäckte forskarna. Celler som saknade pk-molekylen var däremot mycket lättare att infektera.

Martin L Olsson, professor i medicinsk forskning vid Lunds Universitet, säger att upptäckten i en förlängning skulle kunna leda till läkemedel som skyddar mot hiv, genom att tillföra pk-molekylen till cellerna i blodet.

Referens:
Nicole Lund, Martin L. Olsson et al. ”The human Pk histo-blood group antigen provides protection against HIV-1 infection”. Blood, 12 January 2009, Vol. 0, No. 2009, pp. 200803143

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".