Hetsar inte upp sig över jordskalv. Foto: Scanpix.

Kossor tog skånska jordskalvet med ro

Det brukar sägas att djur känner på sig när jordskalv är på gång, men det verkar inte gälla skånska kor. Gps-utrustning visar att en grupp nötkreatur rörde sig på ett helt normalt sätt innan skalvet i Skåne 16 december.

Sveriges Lantbruksuniversitet utrustade för en tid sedan kor vid skånska revingehed med gps-mottagare, för att kunna studera hur de rör sig och söker liggplatser.

När ett jordskalv skakade om skåne den 16 december såg man möjligheten att gps-utrustningen skulle kunna visa om korna betedde sig annorlunda alldeles innan skalvet.

Nu är resultaten inne, skriver Lantbrukstidningen ATL, och de visar att korna inte verkar ha känt på sig någonting. De verkar faktiskt knappt ha brytt sig om skalvet, trots att de bara befann sig en halvmil från skalvets centrum.

Bara två av åtta kor reste sig minuterna innan, och en ko var så avslappnad att den lade sig ner medan skalvet pågick.

Anders Herlin, universitetslektor vid Sveriges lantbruksuniversitet, har sin slutsats klar.

– Man kan nog säga att som djurslag är kossor inte världens mest jordbävningskänsliga djur, säger han till Lantbrukstidningen ATL.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".