Rika länder köper upp jordbruksmark

Det blir allt vanligare att länder köper eller hyr jordbruksmark i andra länder för att trygga sin livsmedelsförsörjning i framtiden. Under förra året tog affärerna fart och de som känner sig nödsakade att sälja mark är fattiga länder.

– Under det senaste året har vi blivit medvetna om den snabba utvecklingen att länder köper upp mark för att odla livsmedel till sin befolkning, säger Sue Branford på miljöorganisationen Grain.

Nykolonialism enligt FN
Sue Branford berättar hur Grains undersökning visar hur länder med stort intresse under förra året började se sig om efter jordbruksmark på andra kontinenter. Det är länder med stark utveckling och ekonomi som Kina, Sydkorea och Gulfstaterna som är de främsta köparna av mark. Inte minst för att det är dom som oroas mest av en kraftigt ökande befolkning.
Men FAO - FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation varnar för den här utvecklingen. Christina Engfeldt är nordenansvarig på FAO:
– Vi ser mycket allvarligt på det. Vi ser det som en form av nykolonialism. Det är ett sätt att lägga beslag på andras resurser utan att ta ansvar för vad som händer för det landets befolkning i en nära framtid.

Hyr mark i 99 år
FAO uppmanar länderna att istället köpa den mat som produceras av de lokala bönderna. De som säljer sin jordbruksmark är de allra fattigaste länderna som Kambodja, Sudan och Etiopien. För trots att deras egen befolkning lider av matbrist så ser de fördelarna med avtalen som ofta inte bara innebär pengar utan också oljekontrakt och satsningar på infrastruktur.
I de länder där utländska investerare enligt lag inte kan äga mark handlar det om hyreskontrakt på många år - i vissa fall på 99 år. Och det handlar om stora områden. Just nu diskuteras ett avtal mellan Sydkorea och Madagaskar där sydkorea vill hyra ett område jordbruksmark stort som halva Belgiens yta, för att odla bland annat majs till sin egen befolkning.

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Besök vetenskapsradions nya miljörogram .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".