1 av 2
De mest miljövänliga? Foto: Anders Wiklund/Scanpix
2 av 2

Miljonprogramsbor mer miljövänliga

En låginkomsttagare i lägenhet som varken handlar ekologiskt eller sopsorterar lever ändå oftast mer miljövänligt än de som tjänar mer och lever på ett sätt som enligt våra normer verkar vara ett bra miljöbeteende. Det visar Karin Bradley på KTH i sin kommande avhandling i samhällsplanering.

– Låginkomsttagare bor i regel mindre, och reser i regel mindre och lever på så vis mer miljövänligt även om de inte köper ekologiska varor, säger Karin Bradley.

När vi tänker på miljövänligt beteende tänker vi nog oftast på någon som sopsorterar, handlar ekologiskt och kanske kör miljöbil. Men det är inte självklart det mest miljövänliga sättet att leva, visar Karin Bradley i sin avhandling. Hon har intervjuat personer i mer välbärgade villaområden och personer med lägre inkomst i en miljonprogramsförort. Och bland dem i miljonprogramsförorten, var det många som hade en känsla av att de inte levde så miljövänligt, och att de inte levde upp till kraven på sånt som sopsortering och miljövänliga inköp, trots att de bor i lägenhet, konsumerar mindre, åker mer kollektivt och på så vis faktiskt bidrar mindre till växthuseffekten.

Karin Bradley anser att vi fokuserar på symbolfrågor som passar svenska medelklassnormer, men undviker svårare frågor om hur samhället måste förändras på djupet för att bli mer ekologiskt hållbart.  
– Jag vill inte påstå att det är helt oväsentligt att handla ekologiskt och sopsortera, det är viktigt. Men det får liksom inte stanna vid såna symbolfrågor, säger Karin Bradley.

Mer om det här kan man höra i programmet Kossornas planet, på lördag, kl 12.03 i P4. Till .

 

 

Referenser:
Bradley, K. et al (2008) “Exploring Environmental Justice in Sweden – How to improve planning for environmental sustainability and social equity in an ’eco-friendly’ context” in /Projections – MIT Journal of Planning/, Vol 8, pp. 68-81.

Bradley, K,. et al (2008) ”Hållbara staden fångad i postpolitiskt vakuum” i /Arkitekten/, oktober 2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".