Lugnt sinne kan skydda mot demens

Personer som är utåtriktade och som inte oroar sig i onödan har mindre risk att drabbas av demens när de blir äldre. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet.

Drygt 500 personer, 75 år och äldre, ingick i studien. De fick svara på frågor om sin livssituation och deras personlighet bedömdes utifrån hur lugna eller neurotiska de var.

Sex år senare hade 144 personer utvecklat demens. Resultaten visade att de som var lugna till sinnet och var utåtriktade och sociala hade hälften så stor risk som andra att drabbas.

– Den här gruppen hade en 50 procents minskad risk, efter att vi har kontrollerat för andra faktorer som kan påverka demensrisken, säger Laura Fratiglioni, professor i geriatrisk epidemiologi vid Karolinska Institutet.

Forskarna betonar att fler studier behöver göras, men resultaten pekar alltså på att ett sätt att motverka demens kan vara att ha en aktiv och utåtriktad livsstil och att ta saker med ro.

(Referens:
H.-X. Wang, A. Karp et al. ”Personality and lifestyle in relation to dementia incidence”. Neurology, 20 januari 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".