Djupsömnen viktig för minnet

Att sömnen är viktig för minnet är känt. Men nu har forskare i Holland i en studie lyckats visa att det inte bara handlar om sömn generellt utan allra viktigast är djupsömnen för inlärning och minnesfunktionen i hjärnan.

Torbjörn Åkerstedt, professor i beteendefysiologi och chef för stressforskningsinstitutet vid Stockholms Universitet, har läst studien:

– Det nya i den är att man har stört ut djupsömnen innan man har fått lära sig saker. Sen har man fått lära sig saker och sen har man tittat på hur mycket man behållit av det man inlärt. Då visar det sig att då man stör ut djupsömnen så kommer man att ha en sämre behållning. Det är direkt relaterat kvantitativ till mängden djupsömn man stört ut.

Djupsömnen stördes

I den holländska studien har 13 personer över 60 år ingått, nio kvinnor och fyra män. Alla var friska och hade god sömn. Utan att de väcktes stördes djupsömnen och forskarna kunde se att det påverkade aktiviteten i hippocampus, den del av hjärnan som hanterar minnet.

Professor Torbjörn Åkerstedt är chef för Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet. Han kan blicka ut över vintergnistrande is vid Frescati när han studerar sambandet mellan stress och sömn. Studien har betydelse för många grupper, men det behövs också mer studier, säger Åkerstedt:

– Absolut! Det här är ett väldigt hett forskningsområde, ett av de stora inom neurovetenskapen.

För vilka kan en sådan här studie ha någon betydelse?

– Det här har betydelse för alla möjliga människor. Det är ett råd till äldre att inte slarva med sömnen och det innebär också att en del av de minnesproblem man ser hos äldre som ibland associeras med demens inte alls behöver ha med riktig demens att göra utan kan mycket väl orsakas av sömnstörningar. Det är ju väldigt intressant i relation till utbrändhet eftersom utbrända har en kraftigt fragmenterad sömn och nedtryckt djupsömn, lite grann som man ser i den här studien, säger Torbjörn Åkerstedt.

Studien publiceras i tidskriften Nature neuroscience.

Maria Persson Löfgren
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".