Så kan stjärnor bli enorma

Forskare i USA har kanske löst mysteriet med varför stjärnor kan bli så enormt stora. Tidigare har man inte förstått varför inte strålningen inifrån en riktigt stor stjärna blåser iväg nytt material istället för att låta gravitationen bygga på det på stjärnan, så att den växer ytterligare.

Det finns stjärnor som växer sig 100 gånger större än solen, och många blir större än så. Men det borde egentligen inte gå, har astronomerna länge tyckt, för då blir strålningens utåtriktade kraft så stark att det material som bygger på stjärnan borde blåsas iväg.

Nu har amerikanska forskare genom datasimuleringar klurat ut hur stjärnorna kan tänkas hantera det här.

I gravitationen som samlar ihop stjärnan och bygger på den, respektive strålningen som riktas utåt, uppstår instabiliteter som gör att båda får tillfälle att utöva sin makt.

Eller som en av forskarna uttrycker det:

Man kan se fingrar av gas som faller inåt och strålning som läcker ut mellan dem.

Det här var datasimuleringar alltså. Ett sätt att ta reda på vad som händer långt ute i rymden vara att sitta här nere på jorden och räkna ut hur vad som kan vara möjligt.

Studien publiceras i på nätet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".