1 av 2
Åke Bergman, en av grundrana till IPCP
2 av 2

Miljögiftsforskare bildar internationell panel

En grupp internationella forskare som jobbar med miljögifter har bildat en ny organisation som de hoppas ska få lika stort genomslag som FNS klimatpanel IPCC. Den här nya forskarpanelen heter något snarlikt, nämligen IPCP, International Panel on Chemical Pollution. En av grundarna är Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet.

– Det är oerhört få kemikalier som har riskvärderats idag. Vad vi behöver göra är att se vad står vi idag som forskare? Vad vet vi, vad vet vi inte? Vad är vi överens om, vad är vi inte överens om? Att helt enkelt hjälpa till och dimensionera problemet för politiker och beslutsförfattare, hoppas Åke Bergman.

Vad händer med alla kemikalier i naturen?
De forskarrapporter som skrivs idag om miljöeffekterna av olika ämnen är fruktansvärda luntor enligt Åke Bergman. skulle kunna göra sammanfattande rapporter på 5 sidor som verkligen politiker orkar läsa. Och dessutom ta fram ny kunskap om vad till exempel alla de tio tusentals ämnen som människan idag släpper ut i miljön förvandlas till när de bryts ned av solljus, vatten och luft. Ibland är de nedbrutna ämnena värre nämligen, som när insektsgiftet DDT blir till DDE. Och vet man inte exakt vad man letar efter så är det oerhört svårt att hitta ämnet som gett effekter på miljön och människors hälsa.

Ett hundratal forskare har skrivit på
I styrelsen för den nya organisationen som ännu är i sin linda sitter Åke Bergman tillsammans med en schweitzisk, en tysk och en japansk kollega. Hittills har ett hundratal forskare anslutit sig sen organisationen grundades i november och man försöker nu få in pengar och bli adopterad av FNs miljöorganisation UNEP.
– På kemikaliesidan så behöver vi en organisation och det finns ett sådant här initiativ i alla fall och det är världsomspännande och vi får se vad vi kan göra, säger Åke Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".