Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Den europeiska flundran var en av de fiskarter som undersöktes i studien. Foto:Sari Tolvanen / SCANPIX

Fiskar bajsar mot växthuseffekten

Fisken i världshaven spelar en viktig roll för kolets kretslopp - de bajsar kalk, visar en ny studie.

Sture Hansson är professor i marinekologi vid Stockholms universitet. Han menar att studien är viktig för att sätta fokus på fiskens roll i de marina ekosystemen.

– Det bidrar till att visa hur viktiga fiskar är för de marina ekosystemen generellt. Fiskar är inte bara någonting som simmar i havet för att fångas i vårt fiske utan fiskar är en mycket viktig del i den marina miljön, säger Sture Hansson.

I senaste numret av Science presenterar forskare från Storbritannien, USA och Kanada att fiskar bidrar till kalkproduktionen i haven. Något som man tidigare trodde bara gjordes av plankton och koralldjur.

Kalkproduktionen är en viktig del i kolets kretslopp, alltså hur balansen av koldioxid fungerar på jorden.

Fiskar bajsar kalk
När koldioxid löser sig i vatten bildas karbonatjoner, och när karbonatjoner binder till kalcium bildas kalk. Forskarlaget har visat att fiskarna använder karbonatjoner i vattnet för att göra sig av med överskottskalcium i kroppen. De bildar kalk i tarmkanalen och bajsar alltså ut stora mängder kalk.

Enligt forskarna står fisken för mellan tre och femton procent av kalkproduktionen i haven.

Viktig kunskap om kolets kretslopp
När kalket sjunker till havsbottnen innebär det att kol försvinner ur kretsloppet. Fisken i världshaven kan alltså spela en viktig roll för att binda koldioxid. Men hur stor roll är ännu oklar.

Och även om fiskens kalkproduktion inte är lösningen på världens koldioxidproblem, så menar professor Sture Hansson att kunskapen är viktig för att vi ska kunna ta rätt beslut i framtiden.

– Om vi inte har grundforskning, om vi inte förstår de grundläggande processerna, då kan vi satsa pengarna på fel häst. Då kan vi satsa på åtgärder som är rätt så oväsentliga, säger Sture Hansson.

Anna Nordin
anna.nordin@sr.se

Källa:
Wilson, R. W. et al. Contribution of Fish to the Marine Inorganic Carbon Cycle, Science 323, 359–362 (2009). 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".