Ciklidhanars spermier påverkas av honors beteende.

Många partners leder till snabba spermier

Fiskhonors beteende sig påverkar starkt hur stora och snabba spermierna blir hos hanarna. Ju mer promiskuösa honorna i en art är, desto snabbare blir hanarnas spermier. Det visar ny forskning på olika arter av ciklider i Afrika.

Niclas Kolm, vid Evolutionsbiologiskt centrum vid Uppsala universitet, har varit med och kartlagt fiskarnas spermier i Tanganyikasjön i Tanzania.

– Den mest exterma typen är arter där honan lägger några ägg i taget  på botten. Sedan fertiliserar hanen dom snabbt, och sedan tar hon upp dem i munnen. Efter att hon har tagit upp äggen i munnen så man hon samla ihop ännu fler spermier. Det är den mest extrema formen av spermieshopping som vi ser.

I Tanganyikasjön, som mellan Tanzania och Kongo, är artrikedomen extremt stor. Det gör att de praktfulla fiskarna, som sen ofta återfinns i akvarier,  är intressanta att kartlägga för att förstå evolutionen.

Alla typer av familjebildning existerar. Allt från att leva ett liv tillsammans och försvara ett revir, till honor som shoppar runt bland hannarnas spermier och har hundratals partner.

När konkurrensen ökar ändras spermiernas karaktär. Spermierna blir först snabbare, sedan större. Det är första gången man har kunnat kartlägga den här ordningen med  en ganska ny analysmetod.

– Det som är huvudresultatet är trots allt att evolutionen är en så otroligt stark kraft, som kan påverka så många saker hos organismer, från de minsta cellerna till de största, till beteende och kroppsfunktioner, säger Niclas Kolm.

– Det som jag är speciellt intresserad av är hur konkurrensen mellan hanar om honor kan vara en stark evolutionär kraft när det gäller de här sakerna, sexuell selektion som det kallas, kan bidra till den enorma diversitet som vi har på jorden idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".