Kyla effektiv behandling vid hjärtstillestånd

Att kyla ner en person som drabbats av hjärtstillestånd till ungefär 33 grader, kan rädda hjärnan från omfattande nervskadorskador. Övertygande bevis för det här i nya studier gör nu att flera stora svenska sjukhus kan lägga om sina behandlingsrutiner.
Vid ett hjärtstillestånd stoppas blodcirkulationen, då får inte hjärnan det syrerika blod som den är beroende av. Även om räddningspersonal är på plats snabbt och lyckas få igång cirkulationen igen hos den drabbade, så kan hjärnan drabbas av omfattande skador på grund av syrebristen. Nu visar studier publicerade i den vetenskapliga tidskriften Circulation, att man med hjälp av vanlig kyla kan hejda skadorna i hjärnan vid ett hjärtstillestånd. - Det här är en ny terapeutisk möjlighet för de här patienterna, att man kan minska de neurologiska skadorna i hjärnan efter ett hjärtstillestånd, säger Anders Öwall, verksamhetschef vid Instutionen för kirurgisk vetenskap på Karolinska institutet i Solna. Kyla gör att kroppens alla funktioner går långsammare. Syrgasbehovet minskar, och behovet för hjärtat att pumpa blod miskar. Kort sagt kan man säga att alla processer i kroppen går långsammare. I vanliga fall när en hjärncell dör på grund av syrebrist, skapar den en kemisk reaktion som gör att cellerna omkring också dör. Men kylan gör så att även den reaktionen stannar av, och då minskar skadorna på hjärnan. På skånska sjukhus har man det senaste året testat kylbehandlingen, med goda resultat och på Karolinska sjukhuset utanför Stockholm är intresset stort. I höst ska företrädare för flera stora sjukhus träffas i Lund för att diskutera om det här ska införas som en ny behandlingsrutin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista