Professor Karin Schenck-Gustafsson. Foto Ulf Sirborn
Hjärtsvikt

Kvinnor får inte lika bra vård som män

Kvinnliga patienter som har hjärtsvikt får inte i lika hög utsträckning rätt behandling som män. Det visar en europeisk studie. Kvinnorna fick inte den rekommenderade medicineringen och inte heller de optimala doserna.

-En orsak är att hjärtsvikt kan vara biologiskt olika hos män och kvinnor, och att kvinnor har en annan typ av hjärtsvikt, säger Karin Schenck-Gustafsson, professor i kardiologi och chef för genusmedicin vid Karolinska institutet i Solna. 

Hjärtsvikt innebär att pumpen i hjärtat inte fungerar, och kroppens celler får för lite syre. Kvinnlig hjärtsvikt upptäcks ofta genom att vatten samlas i lungor eller i benen och att det blir förmaksflimmer. Män har istället oftast det som uppfattas som tydliga problem med som anfåddhet.

De aktuella medicinerna, så kallade ACE- hämmare, gör att blodkärlen vidgas och blodtrycket sänks. Men det finns inga studier som visar att den medicineringen är lika effektiv på kvinnor som män, vilket kan förklara ojämlikheten i behandlingen, enligt Karin Schenck Gustafsson.

Att betablockerande läkemedel, som gör att hjärtat jobbar lugnare, inte förskrevs på samma sätt till kvinnor som män, har hon svårare att förstå:

- Det skulle bägga ha, säger Karin Schenck-Gustafsson.

Studien har gjorts på 1 800 patienter och 800 läkare i Tyskland och visade att kvinnliga läkare i högre utsträckning gav båda män och kvinnor korrekt medicin, medan manliga läkare inte gjorde det. Karin Schenck-Gustafsson menar att det antagligen beror på omedvetna beteenden hos männen.

Nä, de kanske inte tycker att piller är så viktigt när man kan göra stora heroiska ingrepp, säger Karin Schenck-Gustafsson, professor i kardiologi och chef för genusmedicin på Karolinska Institutet i Solna.

Reportrar Anna Nordin
 Anna.Nordin@sr.se, Annika.Ostman@sr.se

Källa European Journal of Heart Failure.

Huvudförfattare: Magnus Baumhakel, University Hospital of the Saarland, Hamburg, Tyskland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".