Hushållseldar orsakar global uppvärmning

Ett moln av sot över Sydasien höjer temperaturen och hotar många miljoner människors hälsa. Den främsta orsaken till molnet är vanliga hushållseldar, det kan svenska forskare nu visa med en ny metod.

De internationella klimatförhandlarna måste även börja ta hänsyn till dom här utsläppskällorna, det anser miljökemisten professor Örjan Gustafsson, en av forskarna bakom rapporten.

– Större ansträgningar bör riktas mot hur man kan begränsa utsläppen från de miljontals öppna eldar som tänds varje dag i Indien.

Obetydligt utrymme
Partikelutsläppen från kolförbränning får obetydligt utrymme i klimatförhandlingarna. Ändå orsakar dom globalt sett en uppvärmning av klimatet som motsvarar hälften av all koldioxid.

I Sydasien bildar partiklarna sotfyllda moln av stoft, som påverkar både klimatet, och även hälsan negativt. Flera hundratusen asiatiska kvinnor och barn dör varje år av att andas in rök när de lagar mat över öppen eld.

Hittills har man inte kunnat beräkna exakt varifrån sotet i smogen kommer, men med en ny kol-14-metod har professor Örjan Gustafsson och indiska kollegor räknat ut att två tredjedelar av partiklarna kommer från biobränslen.

– Jag skulle önska att man utöver koldioxid tittade på luftpartiklar, och deras effekter på klimatet, och möjliga åtgärder för att begränsa utsläppen.

Fattigdomsbekämpning i fokus
Forskninsrapporten, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science, pekar mot att fattigdomsbekämpning måste vara i fokus för att minska mängden partiklar i luften. Och här kan dom positiva effekterna för klimatet komma snabbare än om man drar ned på utsläppen av koldioxid.

Sverige och andra länder behöver rikta in stödåtgärder, säger Örjan Gustafsson.

– Ja här finns en tydlig möjlighet att använda en teknologi, som dels förbättrar klimatet avsevärt i regionen, och dessutom förhindrar att kvinnor och barn som vistas nära de öppna eldarna inte drabbas av de här svåra andningsproblemen.

Mona Hambreus
mona.hambreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".