Redan på 70-talet teleporterades hela människor i tv-serien Star Trek. På bilden Mr Spock. (Foto Paramount Pictures, Industrial Light & Magic/AP/Scanpix
Teleportering

1 meter! Rekord i teleportering

För första gången har kvantfysiker lyckats med att teleportera information, alltså överföra atomers egenskaper, på en hel meters avstånd.
Det är en viktig del för att skapa så kallade kvantdatorer, en helt ny typ av snabba datorer.

– Det är glädjande, för det är viktigt att man lyckas överföra information så här pass långt mellan två atomer, säger Gunnar Björk som är professor i fotonik med mikrovågsteknik vid KTH. Han tycker studien är intressant.

Science fiction
Begreppet teleporteringen används ibland inom science fiction, för att beskriva hur man på ett ögonblick flyttar föremål från en plats till en annan.


Men teleportering kan alltså ske inom kvantfysiken idag. Men då handlar det om att överföra kvantinformation, alltså kvantpartiklarnas egenskaper som parikelspinn eller en fotons polarisering, från en atom till en annan, utan att de har fysisk kontakt med varandra.

Glad, ledsen
Tillståndet och egenskaperna hos en atom överförs till en annan med fotoner, en sorts energiknippen av ljus.


– Ja om man tänker sej att atomer, istället för att ha spinn och så vidare, har känslor, att de kan vara glada eller ledsna. Då är det alltså det här att vara glada eller ledsna, själva egenskaperna, som man överför från en atom till en annan, säger professor Gunnar Björk.


I senaste numret av science har amerikanska forskare beskrivit hur de har överfört kvantinformation direkt mellan två atomer som har varit väldigt långt ifrån varandra, med ett avstånd på en hel meter mellan dem. Det är det längsta avståndet man har lyckats med hittills.

Snabbare datorer
De nya försöken banar väg för helt nya sätt att överföra och bearbeta information. Forskarna tänker sig en sorts snabba datorer, så kallade kvantdatorer, som skulle kunna beräkna och söka information i stora databaser på väldigt kort tid.


– De nya fynden gör det alltså möjligt att bygga en komplett kvantdator, säger Gunnar Björk är professor vid KTH.

Anna Nordin
anna.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".