Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Yngre kvinnor upplever större problem efter stroke

Bland yngre personer som drabbas av stroke upplever kvinnor generellt sett större problem efteråt än vad män gör. Det visar en ny svensk avhandling. 

Att kvinnor upplever sig ha mer problem kan bero på att kraven från samhället är olika säger Jenny Röding som gjort avhandlingen.

– Att vara kvinna och vara den som ofta tar det övergripande ansvaret i hemmet och lida av minnessvårigheter eller koncentrationssvårigheter och dessutom ofta blir trött gör väl att man inte riktigt känner att man får ihop sin vardag. Kraven är lite högre än förmågan, säger Jenny Röding.

Kvinnor upplever större problem
Av de 30 000 som årligen drabbas av stroke är omkring 5 procent under 55 år och det är den gruppen som Jenny Röding undersökt. Det visade det sig att kvinnor upplevde sig ha större besvär efter sin stroke än män. Det handlar minnesproblem koncentrationssvårigheter svårigheter göra många saker samtidigt och att vistas i röriga miljöer, problem som inte märks så väl utåt.

Viktigt att ta problemet på allvar
Om det verkligen är så att kvinnor drabbas värre rent fysiskt är oklart och behöver studeras närmare, säger Jenny Röding. Men även om det bara handlar om upplevda skillnader behöver problemen tas på allvar.

– De upplever sig såhär och de upplever sina förmågor såhär och det kommer naturligtvis påverka hur de hanterar sin vardag och hur de mår.

För liten kunskap om yngre strokepatienter
Dessutom tycker hon att man inom vården behöver ta reda på mer om gruppen yngre strokepatienter i stort och anpassa rehabiliteringen bättre efter deras behov eftersom de har en helt annan livssituation än äldre.

– De är mitt i livet, de har ofta ett arbete och en familj att gå tillbaka till. Det ställs krav från samhället och kanske framförallt från dem själva. Vi kanske måste försöka ändra vårt sätt att rehabilitera dem och att hitta vad deras problem är för det gör vi kanske inte i tillräckligt hög utsträckning idag, säger Jenny Röding.

Reporter Helena Sannemalm
helena.sannemalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".