SARS-patent oroar WHO

Världshälsoorganisationen, WHO, tar krafttag mot patentansökningar i efterdyningarna av SARS. I ett uttalande oroar sig WHO för att framtida patent ska hindra världen att dra nytta av de vaccin och diagnosmetoder man får fram. Nu ska WHO ta kontakt med både regeringar och enskilda företag världen över - och låta dem veta vad man tycker om att hindra spridningen av metoder som kan rädda liv.
Uttalandet från WHO sätter fingret på den oro som funnits de senaste månaderna. Oron har gällt de läkemedelsföretag och forskarlag som tar patent på de idéer som finns om vaccin, läkemedel och sätt att upptäcka vem som smittats eller inte. Och det är framförallt patent som direkt hindrar andra att använda metoderna, eller som är väldigt dyra att använda, som WHO oroar sig för. Man fruktar att sådana patent skulle kunna bli förödande om SARS-viruset slår till igen. I värsta fall kan en ny virusvåg sprida sig snabbare över världen, eftersom alla länder inte kommer ha råd att skydda sig. Sådana aggressiva patent skulle också öka konkurrensen, och minska forskarnas vilja att samarbeta, som man gjorde runt SARS-viruset. Enligt WHO är inga av de patentansökningar som hittills lämnats in utformade på det hotfulla sättet, men för att ändå förhindra att sådana dyker upp, tänker man nu ta kontakt med både regeringar och enskilda företag världen över - och låta de veta vad man tycker om att hindra spridningen av metoder som kan rädda liv.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista