Talgoxe. Foto. Hasse Holmberg/Scanpix

1:a på topplistan: Talgoxe

Igår avslutades årets räkning av fåglar vid Sveriges fågelbord. Sveriges Ornitologiska förening kallar räkningsdagarna för Vinterfåglar inpå Knuten och talgoxen ligger i topp igen.

För fjärde året i rad anordnade Sveriges Ornitologiska Förening kampanjen Vinterfåglar inpå knuten. Räkningen började i fredags och avslutades igår. Det handlar om att rapportera in vad man har sett vid sitt fågelbord, hur många besökare man har av varje art.

Fingervisning
Sveriges Ornitologiska förening hoppas på att få in rapporter från 15 000 fågelbord. Rapporterna är i sig inte så vetenskapligt tillförlitliga men ger en bra fingervisning om tendenser för hur vanliga fåglarna är och var i landet de förekommer på vintern. I topp ligger talgoxen, följd av blåmes, pilfink, grönfink och gråsiska.

Förhoppning om att kunna utläsa tendenser
Anmärkningsvärt i år är att många bofinkar och rödhakar som normalt är vårfåglar har setts på fågelborden. Även skogsfåglar som svartmes och stjärtmes har hittat till fågelborden i större utsträckning i år. Matningen lockar även till sig lite mer ovanliga arter, gråspetten har till exempel dykt upp vid många fågelbord.

Med hjälp av fågelräkningen hoppas Sveriges ornitologiska förening i framtiden kunna utläsa tendenser och förändringar på ett tidigt stadium.

Anna Nordin
anna.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".