1 av 2
2 av 2

Hård kritik mot planer på svenska sockerplantager i Tanzania

Det svenska kommunägda etanolföretaget Sekab har planer på storskalig sockerrörsodling för biobränsleframställning i Tanzania. Men nu kommer hård kritik från norska och tanzaniska forskare kring den svenska satsningen. I en debattartikel kallar forskarna det för klimatkolonialism.

– Jag tycker att det här är klimatkolonialism för det rättfärdigas med en miljöstämpel att detta gör något mot klimatförändringarna. Men det är ett billigt sätt för rika land i norr att köpa sig fri från ett problem som de förorsakat med sin överförbrukning, säger professor Ian Bryceson vid Universitetet för miljö- och biovetenskap i Ås.

Allvarliga sociala och ekokologiska konsekvenser
Tillsammans med professorskollegor från tre universitet i Tanzania har Ian Bryceson utvärderat svenska Sekabs planer på sockerrörsodling på en yta stor som 2/3 av hela Gotland i områdena Bagamoyo och Rofiji. Ännu har etanolföretaget Sekab inte skrivit på några stora arrendekontrakt, utan bara etablerat en fröodling i Tanzania. Men Ian Bryceson och hans kollegor varnar för att sockerrörsplantager på flera hundratusen hektar kommer få svåra sociala konsekvenser när bönder och herdar körs bort från marken. Och miljökonsekvenserna kan bli vattenbrist, övergödning och förgiftning av nära liggande naturreservat där många utrotningshotade arter lever.

Etanolproduktion på ett hållbart sätt
Sekab ägs idag till 70 procent av Umeå, Skellefteå och Örnsköldsvik, men kommunerna vill nu dra sig ur ägandet. Sekabs VD Per Carstedt säger att kritikerna har fel i sina farhågor. Man ska göra etanol på ett hållbart sätt. Skogen som måste fällas ska inte eldas upp och skördemaskinerna ska drivas med etanol så att Tanzanias koldioxidutsläpp inte ökar på grund av etanolproduktionen:
– Vår ambition är att vi ska göra ett projekt som ska vara ett föredöme för hur hållbar produktion ska göras. Och summan av det här är att det kan bli netto en kolsänka, säger Sekabs VD Per Carstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".