Fel historiesyn skapar regionalism

Skåne har varit svenskt i 350 år, men trots det betraktas landskapet fortfarande som en mycket speciell region i Sverige. Inte minst av skåningarna själva, det menar historikern Fredrik Persson, som i en aktuell doktorsavhandling kan visa att en skånsk patriotism har blivit allt mer rumsren.

- Åker man omkring i det skånska landskapet så ser man i villaträdgårdar, vid sommarstugar och utanför vägkrogar den rödgula skånska flaggan smattra i vinden, konstaterar Fredrik Persson vid Lunds universitet.

Han berättar att när han talar om skånsk historia vid fester så får han alltid kommentarer om hur hemskt och brutalt det var att det bedrevs etnisk resning.

- Man gör en väldigt grovhuggen och nationalistisk tolkning av historien, som inte alls är motiverad i hur det förhöll sig då utan snarast av ställningstaganden idag, säger historikern Fredrik Persson.

Nya symboler

Ända sen mitten av 1800-talet har historiker och samhällsdebattörer fört fram bilden av Skåne som en unik svensk region, med en särpräglad historia som stått i stark kontrast till det övriga Sverige. Historikern Fredrik Persson visar också i sin forskning hur en regionalpatriotisk politik fått ett allt bredare folkligt stöd i Skåne, från att på 1980-talet bara ha omhuldats av Skånepartiet till att idag, i och med skapandet av region Skåne, bli en etablerad sanning i regionsstyret. En regionalt färgad och mer eller mindre uppdiktad historiesyn tillsammans med nyuppfunna symboler, som den rödgula flaggan och den skånska gripen, har blivit ett allt viktigare verktyg i skapandet av en regional identitet, menar Fredrik Persson.

Samma verktyg

-Precis på samma vis som man för drygt hundra år sen uppfann nationalstaten så uppfinner man idag regionen. Det intressanta är att man använder ungefär samma verktygslåda. Det är alltså flagga, det är en linjär historieskrivning med en given historisk fiende, och jag tror att det är här något vi kommer att få ser mer av, både i Skåne och runtom i Europa, säger historikern Fredrik Persson. 

Reporter Tobias Svanelid
Tobias@prata.nu

Källa: Fredrik Persson ( 2008), ”Skåne, den farliga halvön. Historia, Identitet och ideologi 1865-2000”, Lunds universitet.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".