Plastrest kan försvåra graviditet

Perflourerande ämnen som används vid tillverkning av vatten- och fettavstötande produkter som teflonpannor och sportkläder kan göra det svårare för kvinnor att bli gravida. Det är en ny brittisk studie som visar på kopplingen mellan två perflourerande ämnen och fertilitet.

Det ena ämnet PFOS är redan kraftigt reglerat inom EU men det andra- P-FOA är det inte. Bert- Ove Lund på Kemikalieinspektionen tycker att det är hög tid att begränsa användningen även där.

– Ja det är ju stor spridning av det här ämnet och det är ju väldigt stabilt, så att det sprids långväga och vi hoppas att det inte finns några effekter idag vare sig i människor eller djur, men man vet inte på sikt om halterna dessutom ökar. Det finns anledning att minimera utsläppen och användningen, säger Bert-Ove Lund vid Kemikalieinspektionen

Cancerframkallande

De båda ämnena PFOS och PFOA har i djurförsök visat sig påverka reproduktionen och anses också vara cancerframkallande. Den studie som nu gjorts på människor och indikerar alltså att det finsn ett samband mellan de här ämnena och kvinnors fertilitet. Men Bert-Ove Lund tycker att det behövs fler studier innan man säkert kan säga att det är så.

PFOS är det farligaste av de här ämnena och som bryts ner långsammast. Inom EU är användnigen numera kraftigt reglerad. Den används bara i väldigt speciella fall som i hydraulolja för flygplanshjul.

PFOA ännu inte förbjudet

Det andra ämnet PFOA används för att få fram den skyddande hinnan på vattenavstötande kläder och teflonpannor, och kan ibland  finnas kvar i små mängder som restprodukt.

Men Bert-Ove Lund menar att man trots det kan använda såndana här fett- och vattenavstötande produkter utan att behöva vara orolig för sin hälsa.

--Halterna är låga, det är förvisso en indikation i den här studien på att den skulle kunna ha effekter, säger Bert-Ove Lund vid Kemikalieinspektionen.

Reporter Helena Sannemalm

HelenaSannemalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".