Foto Bertil Ericson / SCANPIX

Skogen kan minska växthusgaser

De svenska skogarna spelar en viktig roll om vi ska få en balans i utsläppen av växthusgaser. Det menar Kungliga Ingengörsvetenskapsakademin, IVA, i en rapport som kom i veckan.

–  Jag tycker att det viktiga är att vi under bevarande av biologisk mångfald och olika naturmål, faktiskt ser till att utnyttja skogen så väl som möjligt, säger Nippe Hylander, IVA, som varit med och skrivit rapporten.

Transporterna i Sverige står för närmare trettio procent av koldioxidutsläppen. Nya typer av elbilar och hybridbilar kan i framtiden minska utsläppen från personbilar. Men för längre transporter med lastbil och buss tror IVA att framtiden ligger i andra generationens biobränslen, alltså drivmedel som är producerade av växtfibrer, så kallad cellulosa.

Sverige långt fram i utvecklingen
Andra generationens drivmedel kan vara både etanol, diesel och dimetyleter - det som kallas DME. Gemensamt är att de produceras av cellulosa från skogs- eller jordbruksavfall. Sverige ligger långt fram i utvecklingen för att ta fram teknik som förädlar cellulosa till energieffektiva drivmedel, så skogen kan enligt rapporten vara central för oss i Sverige, för att ersätta fossila bränslen.

Viktigt att skapa balans
Men, förrutom att skogen är en naturresurs så fyller den även en viktig funktion för att binda koldioxid när den växer. Så enligt Nippo Hylander gäller det att hitta en bra balans mellan att låta skogen växa och att avverka den.

– Det finns såpass stora möjligheter att öka den positiva nettoeffekt som skogen har, både som kolsänka och för att i ökad utsträckning använda skogsbaserade råvaror för att ersätta fossila bränslen på olika sätt.

Reporter Anna Nordin
anna.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista