Fossil från en sötvattensködpadda funnen på Arktis. Foto: University of Rochester
Fossilfynd

Sköldpaddor i sötvatten på Nordpolen

Geologer har överraskande nog hittat fossil av en tropisk sötvattenssköldpadda på Arktis. Enligt forskarna kan det här betyda att det funnits en sötvattenssjö ovanpå havet och att klimatet en gång i tiden var tropiskt.

Att hitta fossil från en tropisk sötvattenssköldpadda på Arktis är kanske inget man väntar sig, men det var just vad en grupp geologer gjorde 2006 Enligt forskarna så kan fyndet förklara hur djur migrerade från Asien till Nordafrika under kritaperioden. Tidigare antog man att djur tog sig mellan kontinenterna via Alaska, men nu tror man I stället att kan de ha flyttat genom en sötvattenssjö som man tror fanns ovanpå det salta arktiska vattnet i Norra ishavet.

Vulkanutbrott skapade öar

Forskarnas teori är att kraftiga vulkanutbrott för runt 90 miljoner år sedan skapade små öar i havet och att floder från närliggande kontinenter ledde färskvatten till havet. Eftersom färskvatten är lättare än havsvatten kan det ha samlats som en sjö ovanpå det salta vattnet och därmed gjort det möjligt för till exempel en sötvattenssköldpadda att ta sig fram mellan öarna.

Forskarna tror också att vulkanutbrotten pumpade upp stora mängder koldioxid som i sin tur skapade en stark växthuseffekt. Det skulle också vara en del i förklaringen till varför en tropisk sköldpadda verkar ha valt att leva på Arktis.

Reporter Helena Sannemalm
Helena.Sannemalm@sr.se

Källa: Geology ( 2009),
Professor John Tarduno, University of Rochester. ledare för Arktis expedition

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista