Vetandets värld 2003-07-16

Under 2002 dödades 461 tamdjur av varg, lodjur eller björn i Sverige, och antalet rovdjursdödade tamdjur kommer troligtvis att öka de närmaste åren. Anledningen till detta är att varg och lodjur sprider sig söderut till tätbebyggda områden med fler tamdjur. Hör om arbetet med att minska rovdjurens skadeverkan, och insatserna för att öka acceptansen för rovdjur i Sverige i dagens Vetandets Värld.
För två år sedan beslutade riksdagen om mål för att säkerställa att de fem rovdjursarterna varg, lo, björn, järv och kungsörn långsiktigt finns kvar i den svenska faunan. För varg är målet 200 individer och för lodjur 1500 individer. I takt med att rovdjurens antal och utbredning ökar, ökar också angreppen på tamdjur. Från länsstyrelsernas sida lägger man därför ner miljontals kronor varje år på förebyggande åtgärder, dels för att minska angreppen, dels för att öka acceptansen för rovdjuren. Viltskadecenter vid Grimsö i Bergslagen arbetar på uppdrag av Naturvårdsverket med att samla in kunskap om viltskador, och de har nyligen testat olika tamdjursstängsel bland vargarna på djurparken Järvzoo i Järvsö. I Vetandets Värld i dag beger vi oss till varghägnet på Järvzoo, där vi möter varg- och lodjursforskaren Jens Karlsson, och biologen Johanna Wikland, båda från Viltskadecenter. Samtalet rör arbetet med att testa ut de bäst skyddande stängslen, och om arbetet med att öka acceptansen för rovdjur i de svenska markerna. Redaktör Helena Edström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista