Foto: Scanpix/Junge, Heiko

Antarktis uppvärming ingen nyhet

Ny forskning som presenteras i tidningen Nature visar att Antarktis blir varmare, inte kallare som forskarna tidigare trott, så lät det i media runt om i världen för drygt en vecka sedan. Men nu säger en av författarna bakom studien att det inte är någon nyhet.

Trots den stora mediala uppmärksamheten kring studien var det ingen nyhet att Antarktis blivit varmare sedan 1950-talet. FN:s klimatpanel, IPCC, presenterade en så gott som identisktemperaturkurva i sin senaste stora rapport för ett par sedan.

– Vår artikel visar precis som IPCC senaste rapport, och för övrigt flera andra vetenskapliga artiklar att Antarktis har blivit varmare sedan 1950 talet, men att temperaturen sedan 1970 talet legat mer eller mindre still, säger huvudförfattare till artikeln i Nature,  professor Eric Steig vid Univeristy of Washington.

Bättre kunskap om var förändringar sker
Det nya med artikeln är att man bättre kan se var det blivit kallare och var det blivit varmare, och att man ser att avkylningen i vissa delar av östra Antarktis sedan 1970 talet balanserar en fortsatt uppvärmning i västra Antarktis, säger Steig.

Hav och vind påverkar temperaturen
Vad är då orsaken till att östra Antarktis blivit kallare, jo det kan bero på ändrade vindförhållanden som lett att havsisen brett ut sig. Och temperaturökningen i västra Antarktis beror till stor del på att stilla havet blivit varmare, eftersom Stilla havet och västra Antarktis möter varandra, menar professor Eric Steig.

Sven Börjesson
sven.borjesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista