Missbruk bakom psykossjukas våld

Trots att personer med psykossjukdomar är överrepresenterade bland våldsbrottslingar, visar en ny studie i tidskriften Archives of General Psychiatry att det inte finns en tydlig koppling mellan psykisk sjukdom, i sig, och våldshandlingar.

Martin Grann är professor i psykologi och forskningschef vid Kriminalvården i Norrköping. Han menar att det snarare handlar om andra riskfaktorer.

– De fyra riktigt klassiska faktorerna för våldsbrott det är manligt kön, låg ålder, tidigare kriminalitet och sedan missbruk av alkohol eller droger. Och vad gäller de här faktorerna så är ju de jämnt fördelade även bland de psykiskt sjuka. Men däremot så är alkohol och droger betydligt, kraftigt överrepresenterade bland de psykiskt sjuka. Det tycks vara närmast det som är förklaringen till den riskökning man ser, säger professor Martin Grann.

”Anna Lindh effekten”
Han menar att psykossjukdomar har fått för stort utrymme i debatten om våldsbrott, till en följd av mordet på Anna Lindh och andra uppmärksammade våldsdåd av psykossjuka personer.

– Förmodligen är det fokus som har funnits på psykossjukdomar kanske en smula överdrivet eftersom vi ser i den här studien, och även i andra studier att det som spelar störst roll är om en person samtidigt missbrukar alkohol eller droger, säger professor Martin Grann.

I den amerikanska studien intervjuades över 34 000 personer, vid två tillfällen under åren 2001 till 2005. De fick svara på frågor om psykisk hälsa, erfarenhet av våld, och andra riskbeteenden som missbruk.

Droganvändning avgörande faktor
De personer som enbart led av psykiska sjukdomar, som schizofreni och manodepresivitet, löpte enligt studien inte någon ökad risk att bli våldsamma.

Men, i kombination med droganvändning var däremot risken stor att psykiskt sjuka personer blev våldsbenägna.

Andra riskfaktorer som kunde leda till framtida våldsamt beteende, hos personer med psykossjukdomar, var en barndom med bråk och psykisk misshandel eller social utsatthet som skilsmässa eller arbetslöshet.

Psykiskt sjuka inte farligare än andra
Professor Martin Grann menar att den här, och liknade studier, är viktiga att lyfta fram.

– Det finns en vitt spridd uppfattning att psykiskt sjuka är farligare än andra. Men den här studien, och liknande andra moderna studier som kommit på senare år, visar tydligt att den psykiska sjukdomen i sig egentligen inte är en påtaglig riskfaktor för våldsbrotten.

Anna Nordin
anna.nordin@sr.se

Källa:
Elbogen and Johnson, The Intricate Link Between Violence and Mental Disorder: Results From the National Epidemiologic Survey on Alcohol and Related Conditions
Arch Gen Psychiatry 2009;66:152-161

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista