Maniska faser kan ge skador på hjärnan

De maniska faserna vid manodepressivitet, eller bipolär sjukdom som det också kallas, kan ge skador på hjärnan. Det är slutsatsen av en ny svenska studie.

En ny, ännu opublicerad studie från Karolinska Institutet, visar att patienter med bipolär sjukdom riskerar skador på hjärnan efter maniska skov. Forskarna kunde se att ett område i främre delen av hjärnan krympt hos patienter med många maniska perioder

- Ett område i framhjärnan som heter dorsolaterala prefrontala cortex minskar med antalet maniska skov, så för varje maniskt skov som patienten haft så är den strukturen mindre, säger Mikael Landén, som leder studien.

Hur tydliga tecken såg ni?

– Ja, väldigt tydliga tecken, säger Mikael Landén.

Det är 49 patienter med bipolär sjukdom som fått sina hjärnor undersökta med magnetkamera. Resultatet har sedan jämförts med antal manier och depressioner. Men det är bara de maniska skoven som verkar ha påverkat området i framhjärnan, som man redan tidigare kopplat till bipolär sjukdom.

Kortisol kan vara förklaringen
En trolig förklaring är det stora påslaget av stresshormonet kortisol som uppstår i samband med manier. Och effekterna är så stora att man, om resultaten står sig, bör se dem som ett argument för att bibehålla livslång medicinering för patienter som haft maniska skov, menar Mikael Landén.

– Om en person får en toxisk, giftig påverkan på det här området och mindre och mindre celler i det området så får man svårigheter att planera sin vardag, man får svårigheter att slutföra projekt, säger Mikael Landén.

Vad kan det leda för framtida patienter och deras behandling?

– Det talar nog för att vara än aggressivare i sin förebyggande behandling, om man får uttrycka det så.Det är så skadligt och farligt för hjärnan och kan bli så handikappande för framtiden med ett maniskt skov, att vi måste förhindra det, säger Mikael Landén.

Ulrika Hjalmarsson Neideman
kropp@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista