Urtida hanval Bild: John Klausmeyer, Bonnie Miljour

Valar födde på land

De urtida valarna födde sina ungar på land. Det har forskare konstaterat genom att studera fossil från en honval som bar ett foster.

De första valarna födde sina ungar på land. Den slutsatsen dras från fynd av fossil från två vuxna valar och ett foster.

I honan fanns tydliga rester från ett foster. Via fynden kan forskarna se hur primitiva valar födde sina ungar och fynden ger nya insikter om hur valarna bytte land mot hav. De första valarna liknande mer dinosaurer än valar, med korta fram och bakben.

Paleontologen Philip Gingerich från Michigan universitet trodde först han hittat två stora och en liten val, men genom jämförelse mellan tänder och revben kunde konstateras att det var en ofödd unge. Till skillnad från dagens valar föddes de forntida ungarna med huvudet först, och det är det som får forskarna att tro att de föddes på land och inte i havet. Den ofödda ungens välutvecklade tänder är också ett tecken på det.

Källa: Gingerich P (2009)   ”New Protocetid Whale from the Middle Eocene of Pakistan: Birth on Land, Precocial Development, and Sexual Dimorphism,” PloS, Public Library of Science

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista