1 av 2
2 av 2

Musungar får spår av mammas barndom

En stimulerande barndom påverkar inte bara hjärnan positivt under uppväxten. Stimulansspåren går också i arv genetiskt till nästa generation, åtminstone hos möss, visar amerikanska forskare i tidskriften Neuroscience.

Det handlar om det heta forskningsområdet epigenetik, att inlärda beteende under livet kan gå i arv till nästa generation genom att genernas uttryck ändras, till exempel att de slås av eller på.

En rolig barndom förbättrade honornas minne
I det här fallet handlar det om försöksmushonor som genförändrats så att de fått en minnesstörning. Men med hjälp av en stimulerande uppväxt med leksaker, motion och kontakt med andra möss, så förbättrades mössens minne. När de här mushonorna växt upp och fick egna ungar med samma genetiska minnesstörning, så hade de ärvt mammornas förbättrade minne, fast ungarna inte själva haft en rolig barndom. Det syntes både i hjärncellerna och på ungarnas beteenden.

Samma effekt med fostermödrar
Och det handlade inte om att de stimulerade mammorna tog hand om sin ungar bättre, effekten visade sig även på ungar som sattes hos fostermödrar som inte fått en extra bra barndom. Musungarna till minnesstimulerade mammor var till exempel mycket bättre än andra att komma ihåg och undvika platser där de fått en lätt stöt, men effekten avtog i tonåren.

Liknande nedärvning hos människor
Per Jensen är professor vid Linköpings universitet och forskar själv om epigenitik och han tycker den nya studien är mycket intressant:
– Man har ju sett liknande epigenetiska nedärvningsmönster hos människor i tidigare studier, bland annat svenska studier. Fast då har det mer handlat om sjukdomsbenägenhet. Vad en föräldrageneration utsätts för under deras liv, det sätter avtryck inte bara i deras egna beteenden utan även i barnens beteenden, säger Per Jensen.

Källa: The Journal of Neuroscience. 2009 4/2 1496-1502. ”Transgenerational Rescue of a Genetic Defect in Long-Term Potentiation and Memory Formation by Juvenile Enrichment.” doi: 10.1523/JNEUROSCI.5057-08.2009

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista