Tvättsvampen tillhör den djurgrupp som man nu hittat tidiga fossil av.

Svampdjuren äldre än man tidigare trott

Geologer har funnit de tidigaste bevisen för flercelliga djur på den Arabiska halvön. De nya fynden visar att det kan ha funnits livsmiljöer för de första djuren redan för 635 miljoner år sedan.

Stefan Bengtson är professor i paleozoologi vid Naturhistoriska riksmuseet. Han tycker att fynden är intressanta.

– Under den här tiden så var jorden fullständigt, eller nästan fullständigt, nedisad och växternas syreproducerande fotosyntes har kanske varit helt avstängd. Så det har alls inte varit klart att det har varit möjliga miljöer för djur. Men nu verkar det som om djur ialla fall har kunnat leva under den här tiden, säger professor Stefan Bengtson.

Djurliv redan under global istid
De nya geologiska fynden visar att det kan ha funnits svampdjur för över 635 miljoner år sedan. Fynden är 50 miljoner år äldre än de fossil av djur man tidigare har hittat.

Jorden genomgick under den här tiden en global nedisning, som inte går att jämföra med våra moderna istider. Hela jorden kan då ha varit fullständigt infrusen.

Forskarna har hittat kemiska fossil, det vill säga rester av kemiska ämnen, i Oman på den Arabiska halvön. Just de här ämnen är typiska för svampdjur, en sorts djur som är besläktade med dagens tvättsvampar.

Svampdjur är väldigt primitiva djur och kanske den äldsta nu levande djurgruppen.

Livsmiljöer för djur
När man nu har hittat bevis för flercelliga djur, redan under den här extrema istiden, innebär det att det kan ha funnits syrerika vattenmiljöer då, eftersom det är en förutsättning för att flercelliga djur ska kunna leva.

Professor Stefan Bengtson menar att det är betydelsefullt för framtida forskning.

– Nu verkar det som om vi faktiskt också har djur som lever under de här förhållandena. Det är mycket intressant därför att det innebär att vi kan fortsätta att leta efter äldre spår av djurliv också.

Anna Nordin
anna.nordin@sr.se

Källa:
Love, G et al, Fossil steroids record the appearance of Demospongiae during the Cryogenian period, Nature 457, 718-722 (2009)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista